Minä teen mantelimaidon ja gheen itse, koska se on helppoa ja varmasti "puhdasta". Samalla saan itselleni mantelijauhoa.

Mantelimaito: 

1,5 dl kuorittuja manteleita astiaan, peitä ne vedellä ja anna liota yön yli. Jos on kiireempi, niin 2-3 tuntiakin riittää.
Siivilöi vesi pois.  Mittaa 4 dl vettä.Laita mantelit blenderiin ja kaada uudesta vedestä niin, että mantelit peittyvät. Käynnoistä kone ja aja massa mahdollisimman sileäksi. Lisää loppu vesi pikkuhiljaa.Suodata maito harsokankaan läpi (sukkahousut käy myös).

Mantelimaito on valmis.

Tämän jälkeen usein vielä kuivatan jauhon uunissa, 50 astetta, uuninluukku puukauhalla auki ja monta tuntia, kunnes on kuivaa. Tätä voi hyvin käyttää vaikka leivontaan.

Alkuperäisen ohjeen olen joskus löytänyt Hiidenuhman keittiöstä blogista: http://hiidenuhmankeittiossa.blogspot.fi/2013/03/mantelimaito.html


Ghee: 

Luomuvoita

Sulata voi kattilassa. Lämmitä kiehuvaksi, jolloin valkoista alkaa nousta pintaan.
Anna kiehua, niin kauan, että tämä valkoinen laskee pohjalle ja alkaa ruskistua.
Laske lämpötilaa ja anna olla vielä 10-20 min.
Tämän jälkeen suodata harsokankaan läpi (tähänkin käy sukkahousut oikein hyvin) ja purkita.

Ghee on hyvää kaikkeen paistamiseen. Se ei räisky kuten tavallinen voi tai öljy.