marjaaronia-normal.jpg

Keräilyretki Vantaajoen rantaan tuotti jälleen tulosta. Marja-aroniaa kasvaa runsaasti ympäri Helsinkiä ja marjat jäävät suurimmaksi osaksi lintujen syötäviksi. Harva tietää Aronian olevan syötävä marja. Aronia on myös aika hapan, joten kaikki eivät pidä sen mausta. Itsekään en noita marjoja suoraan puskista syö. Marja-aronia on itseasiassa kovasti puhuttua Superfoodia! Se sisältää 5 kertaa enemmän antioksidantteja kuin mustikka, sanotaan http://www.satakunnantyrniseura.fi/aronia.html sivustolla. Jollain sivustolla, jossa vierailin sanottiin, että aroniaa voi käyttää samalla tavoin kuin pihlajaa.

Helsingistä voi keräillä kaikenlaista, satoa on siis ympäri kaupunkia ja niiden löytämistä varten on perustettu oikein sivustokin: http://satokartta.net/


Meille Aronia tuli tutuksia fammun tekemästä mehusta, johon poika rakastui.

Aroniamehua pitää siis tässä talossa saada!

Alla kaksi reseptiä, joita olemme käyttäneet. Tuoremehussa säilyy aronian vitamiinit ja antioksidantit paremmin, mutta lasten mieleen taitaa olla toi mehumaijalla keitetty.

Aroniatuoremehu:

1 kg marjoja
6 dl vettä

Survo marjat ja lisää vesi.
Anna seistä 2 päivää. Sekoita välillä.
Siivilöi massa ja lisää sokeria maun mukaan. 
Pakasta.

 

Aronia mehu Mehu-Maijalla: 

Mehusta marjat ja lisää sokeria.
Jotkut haluavat lisätä sokerin maijaan marjojen seuraksi,
mutta itse pidän enemmän siitä, että määrittelen makeuden jälkikäteen.
Siivilöi mehu ja pullota.

Pullot kannattaa pestään hyvin ja laittaa 200 asteiseen uuniin 15 minuutiksi.
Älä jätä tätä väliin, vaikka kuvittelisit, että pesu riittää. Olen kokeillut. Ja jouduin heittämään mehun pois, koska mukaan oli päässyt epäpuhtauksia ja mehu meni pilalle.

 

mehumaija-normal.jpg

 

 

mehupullot-normal.jpg

Mehut pulloissaan.