Teen usein retkiä tuohon lähimetsään.

Siellä kasvaa paljon aineksia, joita voi käyttää itsensä hemmotteluun. Olen jo oppinut sen, että kävelylle ei lähdetä ilman, että olisi muovipussi tai joku kassi mukana. Sillä aina matkalta löytyy jotain kerättävää.

Viime viikon reissulla mukaan tarttui vadelmien ja sienien lisäksi vadelman- ja pihlajalehtiä.

Näin valmistin itselleni teetä: 

1. Kerää lehtiä.

2. Laita lehdet kuivalle alustalle nahistumaan hiukan

Teetehdas-normal.jpg

Tässä vasemmalla vadelmaa ja kaksi oikean puoleista pihlajaa.

3. Rutista lehdistä käsissäsi pieniä tiukkoja palloja ja laita nämä pallot kannellisiin lasipurkkeihin ja kansi kiinni.

4. Laita lasipurkit johonkin missä on yli 40 astetta. Joku käyttää sähköuunia, joku saunaa, minä taas laitan jääkaapin päällä oleviin kaappeihin. Jääkaapin yläpuolella olevat kaapit ovat aina lämpöisiä, koska jääkaappi lämmittää niitä. Näin ei tarvitse käyttää erikseen sähköä vaan voi hyödyntää muiden laitteiden kuluttamaa. Anna hiostua kaapissa pari päivää. Tuota hiostamista kutsutaan myös nimellä fermentointi.

5. Kun lehdet ovat muuttuneet tummiksi tai mustiksi. Avaa purkit ja levitä kuivalle alustalle kuivumaan. Usein nostan lehdet pellillä uudestaan jääkaapin päällä oleviin kaappeihin.

 

vattutee-normal.jpg

Tässä kuivumassa olevat lehdet

6. Purkita

vattu%20tee-normal.jpg

Oikealla vadelmaa ja vasemmassa purkissa pihlajaa.

 

Vadelmanlehtiteen sanotaan auttavan tulevaa synnytystä. Se on myös hyvä kuukaustisten aikana. Hyvää siis kohdulle. Ja hyvän makuista!

Pihlajanlehtiä taas on sanottu Suomen parhaimmaksi kerättäväksi teeainekseksi makunsa vuoksi. Pihlaja on kansanperinteen mukaan Pyhä Puu, joka suojaa taikuudelta. Eli taikasauvat kannattaa valmistaa tästä puusta :)

 

Etsiessäni tietoa pihlajan käytöstä, löysin myös tällaisen reseptin: 

Pihlajanlehtijuoma: 

10 l. Pihlajanlehtiä
6 l. vettä
50g. sitruunahappoa
1 kg sokeria

Keitä vesi ja lisää sitruunahappo.
Kaada kuuma liemi lehtien päälle.
Anna seistä vuorokausi.
Siivilöi lehdet pois ja kuumenna juoma ja lisää sokeri.
Pullota, kuumennettuihin pulloihin.

Samanlaisella reseptillä olen valmistanut raparperimehua ja aroniamehua.  Täytyy kokeilla.